Nädal 13 (Teistmoodi IT)

IT on tänapäeva elu kordades mugavamaks teinud kui ta oli varem. Kui inimene ei soovi ise poodi minna, saab toitu tellida läbi veebilehe. Kui ei viitsi lugeda raamatut, saabs eda kuulata. Kui midagi on katki, saab remondimehe kohale kutsuda mugavamalt kui varem. Kuid ka IT-l on omad kasutatavuse piirangud. Nimelt on selle kasutamisega osadel inimestel probleeme. Näiteks kui inimesel on midagi viga sõrmedega ja lihtsalt ei suuda klaviatuuri vajutada õiges kohas õige jõuga.

Reeglina on tänapäeval igal pisiasjal oma standart, mis tähendab, et erandlike olukordadega eriti ei arvestata. On küll olemas spetsiaalne varustus igasuguste erandlike olukordade ja seisundite jaoks, kuid nad ei ole eriti levinud. Tavalises poes kõndides ei näe kuskil spetsiaalset arvuti hiirt või klaviatuuri inimese jaoks, kellel on seda vaja. Põhjuseks on selliste olukordade vähesus, ettevõtetel ei ole mõtet erilist varustust toota, kuna sellest ei tule kasumit.

Kuigi on tekkinud üks tehnoloogiline lahendus, mis on väga hea variant igasuguste erandlike olukordade ja seisundite jaoks. See on tahvelarvuti, või täpsemalt puutetundlik ekraan. Näiteks plastmassist klaviatuuri on keeruline muuta vastavalt vajadusele, selleks peab lihtsalt uut klaviatuuri ostma, mis omakorda eeldab selle olemasolu ja otsimist. Puutetundliku ekraaniga on IT kohandamine muutunud lihtsamaks, kuna saab kasutada on-screen klaviatuuri, mida saab programmselt muuta täpselt selliseks nagu vaja.

Sama käib ka kuvamise kohta. Saab uue sobiva ekraani tootmise (ettevõtte poolt) ja poodides tagaajamise asemel lihtsalt lahendada probleemi pragraami abil, mis muudab ekraanil olevaid värve täpselt nii palju, et värvipime näeks värve normaalselt.

Puutetundlik ekraan ei lahenda küll kõiki probleeme, millega puuetega inimesed puutuvad kokku IT puhul, kuid ta annab mõnevõrra suuremat paindlikkust võrreldes tavaarvutiga, mis on juba samm õiges suunas.

Kommentaarid

  1. Tegelikult need pisiasjade standardid arvestavad tänapäeval peaaegu kõik just nimelt ka puuetega inimeste vajadusi. Probleem on aga selles, et siiamaani ei arvestata just standarditega ülearu tihti.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused