Nädal 12 (Kasutatavus)

Kasutatavus on IT jaoks vähemalt sama tähtis kui ka mujal. Kui miski on ebameeldiv ja/või ebamugav, siis tänapäeva inimene, kes on harjunud 21. sajandi mugavustega, loobub sellest millegi uuema, mugavama ja parema kasuks.

Positiivne näide kasutatavusest on näiteks ergonoomiline hiir, kuna ta on lihtsalt disainitud sellisena, et käel oleks mugav. Samuti vähendab see käe stressi igavesest hiire kasutamisest, mis on teatud vanuses IT-tööliste jaoks probleem, kuna nad igapäevaselt istuvad arvuti taga liiga kaua. Spetsiaalne varustus nagu ergonoomiline hiir aitab leevendada seda probleemi ja on kindlasti kordades kasutatavam kui tavaline hiir.

Negatiivseks näiteks on sais.ee, kuna siis, kui tuleb ülikoolide konkursside aeg, on sais kas väga aeglane või üldse maas. Ta ei ole arvestatud sellega, et korraga tuleb väga palju kasutajaid, tänu millele kannatab selle veeniteenuse kasutatavus. Samuti ei ole ta üldse intuitiivne ja on keeruline leida vajalikku infot või vaadet. See teeb ülikooli pingeritta sisse astumise veelgi stressirohkemaks, mis on kindlasti tulevastele tudengitele ebameeldiv. Kõige hullem on olukord registreerimise võimaluse viimastel hetkedel, sest kui siis on sais kasutamatu, on sisuliselt viimane võimalus läinud. Vaatamata sellele, et paljud tahavad jätkata õpinguid, ei ole neid probleeme veel parandatud, mis teeb olukorra veelgi masendavamaks.

Kokkuvõtvalt võib veel kord kinnitada ja rõhutada, et kasutatavus on väga tähtis nii IT kui ka mujal maailmas. Kasutatavusest sõltub kas inimene otsustab ühe või teise teenuse või toote kasuks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused