Nädal 5 (võrgusuhtluse eripära)

Suhtlemine läbi võrgu on täiesti teistmoodi kui suhtlemine näost näkku. Näiteks kui suhelda meili kaudu, siis on suur osakaal nii ideel, mida taheti edastada (nagu tavalise suhtluse puhul) kui ka grammatika. Hea grammatika on märk heast toonist, sest inimene võtab aega selleks, et täpsemalt formuleerida enda mõtteid võimalikult arusaadavalt ja korrektselt. Samuti on inimesel aega koguda mõtteid enne kui ta vastab, mis tagab korralikumat vastust küsimusele. Suur erinevus tavasuhtlemise ja digitaalse kirjavahetuse vahel on see, et aja maha võtmine kirja korrastamiseks tekitab ajalisi viiteid. Tänu sellele võib tavaline dialoog 2 inimese vahel venida ajaliselt väga pikaks.

Üks negatiivne külg sellisel suhtlemisel on turvalisus. Inimene ei saa kunagi olla kindel, kes on teisel pool ekraani. Näiteks telefoni või Skype puhul seda probleemi ei ole, sest hääle ja näo järgi saab aru, kellega tegu on. Samuti saab alati digitaalseid kanaleid pealt kuulata, ehk info, mis teoreetiliselt pidi jääma 2 inimese teada, on nüüd teada kellegile võõrale.

Samas suhtlemine läbi skype on hall ala tavalise suhtluse ja digitaalse kirjavahetuse vahel. See võimaldab suhelda verbaalselt ja näha inimest sama moodi nagu näost näkku suhtlemisel (miinus mõned tehnilised tõrked

Üldiselt võib väita, et digitaalsed suhtlusvahendid ei saa asedada tavalist suhtlust inimestega, kuna need on vaid ajutised asendused teatud olukordadeks (näiteks kui inimesed on erinevates riikides).

Kommentaarid

Populaarsed postitused