Nädal 4(Info- ja võrguühiskond)

Tänapäeva infoühiskonnale on iseloomulik üks probleem, mida varem ei olnud. See probleem on info. Tundub küll paradoksaalne, kuid erinevalt vanadest aegadest, kus info levik ei olnud eriti kiire ja toimus läbi raamatute lugemise ja inimestega suhtlemise, on meil olemas vahendid massiliseks info levitamiseks (meedia, internet jne). See tagab olukorda, kus me praegu oleme ehk infot on liiga palju.

Kui otsida internetist ennast huvitavat infot, siis reeglina seda ka leiab, kuid aeg ajalt otsimise protsessis tuleb läbi lugeda terve "hunnik" materjali, et jõuda selle infoni, mida sooviti. Vahel kui ma üritan guugeldada midagi spetsiifilist, siis juhtub nii, et väsin lugemisest ära enne kui leian vastuse oma küsimusele.

Selline info küllus on vahel halb. Ei ole enam neid lihtsaid aegu, kus leidsid esimese vasstuse, mis ette sattus ja see on õige. Nüüd on meil õigete vastuste kõrval olemas ka teiste inimeste arvamus jm, mis teeb info hankimise keerulisemaks. Eriti keeruline on otsida vastust küsimusele, millel ei olegi õiget vastust, vaid kõik sõltub sellest kuidas küsimusele läheneda.

Sellise "uue" probleemi lahendus on "info filtreerimine". Inimene peab ise aru saama mis veebilehel on talle sobiv info. Selleks, et mitte lugeda kõike kuni esimese sobiva vastuseni, saab esitada oma küsimust konkreetsemalt ja saada internetist konkreetsemat vastust.

Kokkuvõtlikult võiks öelda, et info üledoos on peaaegu sama halb kui selle puudus. Tänapäeval inimene saab peaaegu alati vastuse oma kpsimusele, kuid mida keerulisem küsimus, seda rohkem peab vaeva nägema.

Kommentaarid

Populaarsed postitused